Jaarlijks worden er in Nederland miljoenen autobanden weggegooid. Veel van deze banden worden bij bandenbedrijven ingezameld door erkende afval recycling-bedrijven. De meeste bandenspecialisten sturen oude banden naar recyclingbedrijven. Waar de autobanden worden omgetoverd tot items die je dagelijks gebruikt, zoals:
- Muismatten
- Vloerkleden
- Rugzakken
- Speeltuinen
- Ondervloeren voor tapijt
- Voetbalvelden
Het is tegenwoordig verplicht om autobanden te recyclen. Het is niet toegestaan om ze op een vuilstort achter te laten. Om de regels te omzeilen, komen sommige schroothoop-eigenaren echter in de verleiding om ze te verbranden. Hiermee maken ze ruimte vrij, maar de lucht wordt ernstig vervuilt met giftige dampen.
Wat zijn in Nederland de richtlijnen m.b.t. het recyclen van banden
Sinds 2005 geldt de regel dat deze afgedankte autobanden voor 20% moeten worden hergebruikt.
Importeurs en producenten van autobanden zijn sinds 2004 verantwoordelijk voor de verwerking en inname van afgedankte autobanden. Door de invoering van deze regel is het illegaal dumpen van autobanden in de natuur afgenomen en ook het verbranden van autobanden verminderd.
Hoe worden banden gerecycled?
Vanwege de mix van chemicaliën die in banden worden gebruikt, kunnen ze moeilijk te recyclen zijn. Als de autobanden een zwaar leven achter de rug hebben kan het moeilijker zijn om banden te recyclen. Dit komt door olie en andere stoffen die het rubber hebben vervuild.
Als banden echt tot op de naad zijn versleten wordt het canvas zichtbaar. Als dit stadium is aangebroken kunnen banden op verschillende manieren worden gerecycled. Ze kunnen worden gebruikt bij het opknappen van een gebruikte band die een tweede leven krijgt, of ze worden als component gebruikt in de eerder genoemde producten.
Van band naar brandstof
Gerecycleerde banden kunnen ook worden gebruikt als brandstof. De banden worden omgezet in olie met behulp van pyrolyse-technologie, een thermisch ontledingsproces dat wordt geproduceerd door zeer hoge temperaturen en dat vaak wordt verkocht voor verwarmingsovens.
Er zijn ook andere toepassingen voor oude banden, waarbij geen mechanisch recyclingproces nodig is. Banden kunnen worden gebruikt als bumpers op racebanen en kartcircuits enz.
Kleine rubberdeeltjes
Rubberdeeltjes zijn kleine stukjes rubber welke afkomstig zijn van autobanden. Deze deeltjes kunnen goed worden hergebruikt in speeltuinen (zachte vloeren), sportbanen en zo ook in de veelbesproken kunstgras voetbalvelden. Deze leken aanvankelijk een perfecte onderhoudsvrije oplossing te bieden voor voetbalclubs, maar de gezondheidsrisico’s blijven een vraagteken. Daarnaast verdwijnen veel rubberdeeltjes in de natuur. Deze deeltjes zijn zeer slecht afbreekbaar en zijn dus een belasting voor de natuur. Daarom zijn de eerder genoemde producten betere alternatieven om het rubber in te verwerken.