OBD staat voor OnBoardDiagnostics. Via OBD kan je contact maken met een auto en informatie uitwisselen tussen de boordcomputer van je auto en het gebruikte diagnosesysteem. Zo kan je onder meer zoeken naar foutcodes en andere data bekijken. Er zijn verschillende soorten OBD en diagnoseapparatuur waar we je graag meer over vertellen.

Geschiedenis van OBD: OBD1

OBD1 vindt zijn oorsprong in de jaren ’80. Het systeem was ontwikkeld met als doel om meer efficiëntie aan te brengen in de emissie van voertuigen. Er werden op dat moment nog maar weinig eisen gesteld aan de auto’s. De voertuigen moesten van een Malfunction Indicator Light voorzien zijn en de foutcodes moesten worden opgeslagen in de boordcomputer. Omdat er zo weinig vereisten waren, bereikte OBD1 zijn doel niet. Wel bleek dat het onderhoud aan auto’s veel eenvoudiger werd door de OBD, omdat de auto veel makkelijker uit te lezen was. Het werd direct duidelijk welke storing er was.

Tegenwoordig: OBD2

De huidige versie is de OBD2. Vanaf 2001 is het in Europa verplicht voor benzinevoertuigen om aan de nieuwe OBD2 protocollen te voldoen en vanaf 2004 is dit ook verplicht voor dieselvoertuigen. Je kunt jouw auto dus sowieso uitlezen met een OBDlink scanner als je voertuig na deze tijd geproduceerd is.

Er gelden veel meer vereisten voor de huidige OBD versie waar automerken aan moeten voldoen. Zo moeten de auto’s voorzien zijn van een 16-polige OBD2 stekker zodat de auto uitgelezen kan worden. De gebruikte software is voor alle automerken gelijk, wat het mogelijk maakte om universele diagnoseapparatuur te ontwikkelen.

Diagnoseapparatuur

Er zijn twee manieren waarop je een auto via OBD uit kunt lezen. Dit kan met een OBD handscanner of met behulp van een Diagnose Interface. De OBD handscanner is veruit het eenvoudigst in gebruik en dit is dan ook een populaire tool. De OBD reader is uitgerust met voorgeprogrammeerde software waarmee je de scanner direct op de auto aan kunt sluiten en de resultaten uit kunt lezen. Gebruik je een Diagnose Interface, dan moet je eerst een softwareprogramma installeren op je pc voordat je de auto kunt uitlezen.

Zelf je auto uitlezen

Met een OBD scanner kan je eenvoudig zelf je auto uitlezen. Dit doe je door de scanner aan te sluiten op de OBD2-poort van je auto. De scanner start automatisch op omdat het apparaat stroom krijgt van je auto. Eventueel gevonden fouten worden getoond op het scherm. Je kunt de fout zelf wissen, maar wees hier wel voorzichtig mee. Je moet dan wel weten hoe je het probleem kunt verhelpen. Als je dit niet weet laat je de foutcode staan en breng je jouw auto alsnog naar de garage.

 

nl_NLNL