De Algemene Periodieke Keuring (APK) is verplicht voor alle auto’s die ouder zijn dan 3 jaar. Het doel van de APK is om ervoor te zorgen dat auto’s in goede staat van onderhoud verkeren, waardoor ongelukken worden voorkomen. De APK-keuring is er dus om veiligheid te waarborgen op de weg.

Voor de APK-keuring worden verschillende onderdelen van de auto nagelopen. Er wordt gekeken naar de banden, de remmen, de schokdempers, de stuurinrichting, de verlichting, het uitlaatsysteem, en ook naar de milieueisen. Als er problemen worden geconstateerd tijdens de APK-keuring, moeten deze eerst worden verholpen voordat de auto weer op de weg mag. In deze blog leggen we je uit op welke onderdelen de auto precies gecheckt wordt.

Wat wordt er gecheckt?

Bij de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen: de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie) het milieu (uitstoot van uitlaatgassen) de registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof).

Per 20 mei 2018 zijn er een aantal wijzigingen in de APK wetgeving doorgevoerd. Er zal gecontroleerd gaan worden op lekkage van vloeistoffen (uitgezonderd water) en de werking van controlesystemen voor airbags, gordelspanners, bandenspanning (TPMS), elektronische stuurbekrachtiging en –remsystemen en stabiliteit- en antiblokkeersystemen. Roetfilter Eén wijziging vraagt de uitdrukkelijke aandacht van dieselrijders. In de APK wordt nu gecontroleerd op de aanwezigheid van een roetfilter.

Wat kost de APK?

De kosten voor een APK-keuring kunnen variëren van €20 tot €50, afhankelijk van de garage waar je de keuring laat uitvoeren. Dit is natuurlijk wel exclusief de kosten die moeten worden gemaakt om onderdelen van de auto te verbeteren.

Wordt de trekhaak gecheckt bij de APK?

Ja, de trekhaak wordt bij de APK gecontroleerd. In de APK-keuring wordt gekeken of de trekhaak in goede staat is en of alle montage onderdelen aanwezig zijn. Ook wordt er gekeken of de trekhaak de juiste krachten kan dragen. Als de trekhaak niet in goede staat is, wordt deze meestal vervangen of verstevigd. Vervolgens wordt de trekhaak opnieuw gecontroleerd bij de APK. Een trekhaak monteren kan dus handig zijn voor het vervoeren van spullen, maar bij de APK moet het wel in orde zijn.

 

nl_NLNL