Ben je geïnteresseerd in het blinderen van je autoruiten zonder een hoop geld uit te hoeven geven? Als dit het geval is, dan is dit een artikel voor jou! Gemiddeld kost het blinderen van autoramen tussen de 200-400 euro. Dus als je wel getinte ramen wilt, maar je wilt er niet veel geld aan uitgeven? Dan kun je het zelf doen, lees deze tips als je het zelf gaat doen.
1. Zorg ervoor dat de ramen schoon zijn
Voordat je raamfolie op het raam aanbrengt, dan moet je ervoor zorgen dat ze schoon zijn en dat er geen stof of stickers op de ramen zitten (ook geen resten).
Als er stickers aan de binnenkant zitten, zorg er dan voor dat je ze allemaal verwijderd en geen resten achterlaat. Als je dit niet doet kan dit de lijm negatief beïnvloeden en krijg je eerder blaasjes in de folie.
Nadat je het raam hebt schoongemaakt is verstandig de auto zo leeg mogelijk te maken, zodat er tijdens het aanbrengen niks in de weg kan gaan zitten. Vervolgens stofzuig je de auto grondig zodat er geen stof aan de folie gaat plakken.
2. Zorg voor een nauwkeurig meeting
Voordat je folie koopt, meet je de ramen op die moeten worden geblindeerd. Te veel folie kopen is geen probleem, maar te weinig kopen kan heel frustrerend zijn, en er zelf voor zorgen dat je helemaal opnieuw moet beginnen.
“Meten is weten”
De meeste raamfolie wordt geleverd in een rol, deze hebben verschillende maten in zowel de breedte als in de lengte. Zoals eerder genoemd kun je beter is te veel hebben dan te weinig, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Een goede regel is om twee centimeter bovenop je metingen te bestellen.
3. Rol eerst de raamfolie op de buitenkant uit
Je brengt eerst de raamfolie aan op de buitenkant van de ramen.
Zorg ervoor dat de folie perfect overeenkomt met de grootte en de vorm van het raam.
Rol de tint van de folie uit en plaats deze op de raambekleding zodat deze naar je toe is gericht. De voeringzijde is degene die je er aftrekt.
4. Raamfolie aan de binnenkant aanbrengen
Vervolgens moet je de raamfolie op de binnenkant aanbrengen.
Nadat je de vorm hebt uitgesneden, kunt je de voering van de werkelijke folie verwijderen. Om dit gemakkelijk te doen, plaatst je afplaktape aan één kant en trekt je de twee uit elkaar door de tape vast te houden.
Nadat het is aangebracht, gebruikt je bijvoorbeeld een ijskrabber om de folie egaal aan het raam te laten hechten.
5. De wetgeving omtrent blinderen
In Nederland kun je de ramen van jouw auto niet onbeperkt verduisteren. De Nederlandse wet heeft een maximale doorzicht bepaald, anders krijg je een boete en wordt je auto afgekeurd tijdens de APK.
Het Openbaar Ministerie heeft de volgende richtlijnen opgesteld:
“Wilt u op de voorruit van uw auto een folie of coating plakken? Wordt er daardoor minder licht doorgelaten? Dat is in Nederland verboden.
Als het voertuig wordt toegelaten op de weg, moet de voorruit minimaal 75% lichtdoorlatend zijn. De lichtdoorlatendheid van de zijruiten aan de voorkant moet minimaal 70% zijn.
Voor alle duidelijkheid: 100% is volledige lichtdoorlatendheid.
De achterruit mag wel zijn voorzien van een folie of coating. Het voertuig moet dan wel een rechter-buitenspiegel hebben.
Al deze regels staan in de Europese richtlijn 92/22/EEG”
https://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/handhaving-verkeer/autoruiten-blinderen/