Je wilt jouw auto verkopen en het liefst zo snel mogelijk. Er zijn tegenwoordig heel veel manieren om je auto te verkopen. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende manieren en belichten we een aantal voor- en nadelen.

Auto verkopen aan een particulier

In Nederland wisselen per dag honderden auto’s van eigenaar. Particulieren regelen dit onderling en gebruiken websites als Marktplaats, Autoscout24, Autotrack etc. om hun auto op aan te bieden. Doorgaans gaat dit prima en in de meeste gevallen krijg je een betere prijs dan wanneer je jouw auto aanbiedt aan een handelaar of inruilt voor een nieuwe auto. Dit is ook logisch want de garage of handelaar wil ook wat verdienen aan jouw auto.

Voordelen auto particulier verkopen

Het aanbieden van jouw auto is tegenwoordig een fluitje van een cent. Dit komt natuurlijk door het gebruik van een smartphones. Via de app van Marktplaats heb je jouw auto binnen 10 minuten online staan en kun je berichten ontvangen van potentiële kopers en een afspraak maken.

Zoals aangegeven krijg je van een particulier vaak een betere prijs in vergelijking met een handelaar of garage. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het merk en model. Oudere diesel (Euro 3) leveren bijvoorbeeld heel weinig op, omdat ze niet meer welkom zijn in de meeste binnensteden. Daarnaast schrijven grote en zware auto’s vaak sneller af dan de meer compacte modellen. De markt voor een Volkswagen Polo is nou eenmaal veel groter dan die van een Volkswagen Phaeton en daarom kan het veel langer duren voordat je de laatst genoemde hebt verkocht.

Nadelen auto particulier verkopen

Het grootste nadeel is “je moet er maar net zin in hebben”. En we bedoelen hiermee dat het gewoon veel tijd kan kosten om jouw auto aan een particulier te verkopen. Ten eerste moet je vragen beantwoorden en waarschijnlijk meerdere keren afspreken alvorens iemand eindelijk de knoop doorhakt. Ten slotte moet je een beetje een handelsgeest hebben, de meeste mensen gaan nou eenmaal onderhandelen over de prijs. Hiermee moet je dus wel comfortabel zijn.

Autoverkopen aan een handelsplatform

Je auto verkopen aan een handelsplatform is doorgaans simpel; je meld de auto aan en rijdt indien nodig naar de locatie om de auto te laten inspecteren. OSW is hier een voorbeeld van, het systeem is simpel en je bent dus niet veel tijd kwijt aan de rompslomp eromheen.

Afhankelijk van het merk en model zal het bedrag wat je voor de auto krijgt wel iets lager liggen in vergelijk met het particulier verkopen van jouw auto. Toch kan het lonend zijn omdat je snel van je auto af bent, hierdoor vervallen de wegenbelasting en verzekeringskosten vrijwel direct.

Auto verkopen aan een handelaar

Wanneer je jouw auto op bijvoorbeeld Marktplaats zet, dan zal je bijna altijd benaderd worden door handelaren. Ze benaderen je doorgaans met een lage prijs en maken er niet veel woorden aan vuil. Sommige mensen vinden deze handelaren irritant en zetten in de advertentie dat ze niet benaderd willen worden door deze types. Dit kan een gemiste kans zijn, ten eerste moet je de lage prijs niet persoonlijk opvatten. Deze mensen doen de hele dag niks anders en zien het als een spelletje. Daarom kun je in het geval van een redelijk bod de prijs vaak nog wel 5-10% omhoog krijgen. Als ze echt ver onder je vraagprijs zitten dan kun je ze beter bedanken. Tot slot kun je nog even opzoeken hoeveel rest BPM op jouw auto zit. Zodra een handelaar een auto exporteert krijgt deze de rest BPM terug. Als je dit weet kun je dat aangeven bij de handelaar en heb je een extra argument in de onderhandeling.

nl_NLNL