De accu van jouw auto is iets wat je goed moet onderhouden. Al helemaal als het gaat om de accu van een oldtimer. Deze staat namelijk voor de koude tijd van het jaar stil waardoor de accu steeds leger raakt door de zelfontlading. Wanneer de accu te diep ontlaadt zorgt dit ervoor dat de accu beschadigt raakt. Dit is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen, aangezien een nieuwe accu toch wel prijzig kan zijn. Een acculader auto of druppellader kan hier erg goed van pas komen.

Wat is het verschil tussen een acculader en druppellader?

Een acculader of druppellader laad je accu weer op totdat deze vol is. Dit doen ze vaak volautomatisch. Een acculader wordt vaak gebruikt om de accu in één keer vol te laden. Een druppellader daarentegen wordt gebruikt om de accu bij te houden. Zo merkt de druppellader wanneer de accu op 95% komt en schakelt deze zichzelf in. Vervolgens laadt de druppellader de accu weer op tot 100% en schakelt de druppellader zichzelf weer uit. Sommige acculaders hebben deze functie ook. Dit wordt dan het onderhoudsladen genoemd. Deze acculaders hebben vaak meerdere laadfases en werken volautomatisch.

Reconditionering functie acculader

Sommige acculaders hebben nog meer functies. Zo zijn er ook nog acculaders met een reconditionerings functie. Deze functie zorgt ervoor dat accu’s die te diep zijn ontladen weer zo goed mogelijk worden hersteld. Daarnaast kunnen acculaders soms ook meerdere soorten accu’s laden. De meeste acculaders kunnen namelijk loodzuur, AGM en gel accu’s laden, maar sommige kunnen ook lithium accu’s laden. Dit is ideaal als je naast je autoaccu ook je lithium accu wilt laden.

Welke acculader moet je gebruiken?

Het gebruik van een acculader of druppellader is simpel, maar er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten. Allereerst of je de juiste voltage hebt. Zo zijn de meeste autoaccu’s gewoon 12V, maar zijn de accu’s van oldtimers vaak weer 6V. Daarnaast heb je de juiste laadstroom nodig. Het is belangrijk om een acculader te hebben met een laadkracht tussen de 15 en 25% van de bruikbare capaciteit van de accu. Een te hoge laadstroom kan namelijk de accu beschadigen en een te lage laadstroom kan te lang duren.

Lader aansluiten

Je sluit allereerst de zwarte min kabel van de acculader op de minpool van de autoaccu. Vervolgens doe je hetzelfde maar dan met de rode plus kabel. Schakel hierna de acculader in. Zet de acculader of druppellader op de juiste stand en de acculader zal automatisch beginnen met het laadprogramma. Nadat je ziet dat de accu vol is kan je de acculader weer verwijderen. Ook kan je de acculader of druppellader erop laten om de accu te onderhouden, zodat je zeker weet dat je accu in top conditie blijft!

 

nl_NLNL