Jouw auto allrisk of WA casco verzekeren is een dilemma waar veel autobezitters voor komen te staan. In dit artikel leggen we de algemene verschillen uit, we schrijven met opzet “algemene” omdat er tussen aanbieders verschillende voorwaarden van kracht zijn. Vervolgens geven we voorbeelden van situaties waarin je kunt zien wanneer allrisk of juist wa casco geschikt is.Uiteindelijk is het natuurlijk ook kwestie van gevoel, als je geen enkel risico wilt lopen dan is een allrisk auto verzekering natuurlijk beter voor je gemoedsrust.

verschil-tussen-wa-casco-en-all-risk-autoverzekering

De verschillen tussen Allrisk en WA casco

Ten eerste is iedereen die met een Nederlands kenteken rijdt verplicht om zijn of haar auto WA te verzekeren. In het geval jij een ongeluk veroorzaakt wordt de schade die je veroorzaakt vergoed door het verzekeringsbedrijf. De schade aan jou eigen auto wordt bij een WA verzekering niet vergoed.

WA Casco, WA plus, Beperkt Casco

De exacte benaming is afhankelijk van de verzekeraar en de voorwaarden ook. Toch zijn er wel overeenkomsten tussen de verschillenden aanbieders. De WA casco verzekering dekt de schade waaraan jezelf niks kunt doen, denk aan:

  • Stormschade
  • Brandschade
  • Natuurrampen
  • Diefstal
  • Inbraakschade (of de eventuele gestolen goederen ook worden vergoed, is afhankelijk van de verzekeraar)

Allrisk autoverzekering

Het grootste en ook wel direct het belangrijkste verschil tussen een all risk autoverzekering en een WA Casco is dat een verzekeraar ook de schade aan jouw auto vergoed. Dus ook in het geval als jij schuldig bent aan een ongeluk.

Wanneer kies je voor welke verzekering?

In de eerste plaats moet iedereen dit voor zichzelf bepalen, maar er zijn natuurlijk wel richtlijnen. Doorgaans verzeker je een nieuwe auto de eerste 0-5 jaar allrisk. Dit komt omdat de aanschafwaarde en dagwaarde hoog liggen en het herstel of vervangen van een schade of voertuig duur zijn. Na vijf jaar wordt het een ander verhaal, omdat auto’s nou eenmaal snel afschrijven. Dus stel dat je auto na 5 jaar nog 5000,- euro waard is, dan is het waarschijnlijk niet verstandig om deze voor een paar duizend euro per jaar te verzekeren. Zorg er natuurlijk wel voor dat je een buffer hebt om de auto bij een ongeval door schuld te kunnen vervangen of herstellen.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor WA en WA Casco, als je auto echt op leeftijd raakt (15 jaar +) en geen echte exoot is, dan is een WA verzekering vaak de verstandigste keuze. Indien je dan wel schade veroorzaakt wordt de schade van de tegenpartij gedekt en kun je zelf voor een paar duizend euro een andere auto kopen.

Wat heb je nodig voor het afsluiten van één van deze autoverzekeringen?

Waar het in het verleden nog wel eens een “gedoe” was om je autoverzekering te stoppen of over te sluiten, kan het tegenwoordig (meestal) met een paar drukken op de knop of een belletje. Sommige verzekeraars verlangen de meldcode en het vrijwaringsbewijs van de auto. Zorg er dus voor dat je deze in ieder geval bij de hand hebt.

nl_NLNL