De gemiddelde persoon brengt veel tijd door in zijn auto. Of het nu gaat om woon-werkverkeer, boodschappen doen of een uitstapje maken, we brengen veel tijd door achter het stuur. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat we een auto hebben die past bij onze behoeften en ons budget. Maar wat is de beste manier om een auto te financieren? Je hebt eigenlijk drie mogelijkheden, huren, leasen of kopen. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van deze opties.

auto huren, leasen of kopen

Verschillen tussen het leasen en huren van een auto

Dit moet je weten over het huren en leasen van een auto, zodat je een goede beslissing kan nemen.

De voor- en nadelen van het huren van een auto.

Er zijn een aantal voordelen aan het huren van een auto, waaronder:

  • Je kunt elke maand in een nieuwe of andere auto rijden. Dit is ideaal als je vaak van auto wilt wisselen of een nieuw model wilt uitproberen voordat je tot aanschaf overgaat.
  • Huren vergt over het algemeen minder verplichtingen, omdat je niet verantwoordelijk bent voor de volledige aankoopprijs van het voertuig.
  • Het is makkelijker om onder een huurovereenkomst uit te komen als dat nodig is. Vaak kun je al een auto huren voor 1 dag. Vervolgens zit je nergens meer aan vast. Dit in tegenstelling tot een leaseauto.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het huren van een auto, waaronder:

  • Je zult nooit eigenaar zijn van de auto worden, dus je zult altijd betalingen moeten doen in tegenstelling tot financial leasing of eigendom.
  • De maandelijkse betalingen zijn hoger dan wanneer je een auto zou leasen of financieren.
  • Als je een slecht krediet hebt, kan het moeilijk zijn om in aanmerking te komen voor een huurovereenkomst of als je jonger bent dan 21 jaar. In veel gevallen gaan de kosten dan omhoog omdat de verhuurmaatschappij een extra dekking moet afsluiten.

Indien je kiest voor het een bedrijf gespecialiseerd in auto verhuur zijn er natuurlijk opties ter over. Let wel altijd op de voorwaarden omtrent het maximaal aantal kilometers per dag of weekend. Hierdoor kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Autopallas is hier bijvoorbeeld heel transparant in.

De voor- en nadelen van het leasen van een auto.

De voordelen van het leasen van een auto

Het leasen van een auto heeft een aantal potentiële voordelen ten opzichte van het huren of kopen van een auto. Zo zijn de maandelijkse leasetermijnen doorgaans lager dan de maandelijkse leen-termijnen die je zou moeten betalen als je de aankoop van een auto zou financieren. Bovendien is er bij leasen meestal weinig of geen aanbetaling nodig, terwijl er bij lenen meestal een aanzienlijke aanbetaling nodig is. Daarnaast kun je jouw spaargeld voor andere doeleinden gebruiken.

Een ander potentieel voordeel van leasen is dat je vaker in een nieuwere auto kunt rijden dan wanneer je deze zelf zou kopen. Met een typische leasetermijn van slechts twee of drie jaar, kunt je jouw oude lease inruilen voor een nieuwe en om de paar jaar achter het stuur kruipen van het nieuwste model. Dit zou je natuurlijk ook kunnen doen wanneer je een auto huurt of koopt, maar de kosten zullen bijna altijd hoger uitvallen door de huurprijs of afschrijving op de auto.

De nadelen van het leasen van een auto

Hoewel het leasen van een auto een aantal potentiële voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen. Ten eerste, aan het einde van uw leaseperiode, moet je de auto terugbrengen naar de dealer of een slottermijn betalen.

Een ander nadeel van leasen is dat er meestal strikte kilometer beperkingen gelden – meestal tussen 10.000 en 20.0000 kilometer per jaar. Als je deze limiet overschrijdt, moet je een extra vergoeding per gereden kilometer betalen. Dit kan snel oplopen als je veel rijdt of regelmatig lange ritten maakt. Bovendien moeten geleasede auto’s in goede staat worden terugbezorgd; anders krijg je hier nog een extra rekening voor.

De voor- en nadelen van een auto kopen

Wanneer je een auto koopt, ben je direct eigenaar en krijg je niet te maken met maandtermijnen of huurpremies. Slottermijnen zijn ook niet aan de orde, je weet dus waar je aan toe bent. Verder ben je niet gebonden aan bepaalde termijnen, als jouw auto bevalt, kun je hem helemaal oprijden. Nadelen zijn er natuurlijk ook, hoewel het kopen van een auto vaak op lange termijn de goedkoopste optie is kun je wel verrast worden door onderhoudskosten en kan de aanschafprijs een hap nemen uit je spaarrekening.

Auto’s schrijven met name de eerste jaren veel af, daardoor is het niet verstandig om de auto te verkopen na twee jaar. Bij leasen of huren heb je daar natuurlijk geen last van.

Conclusie

Als je twijfelt tussen een auto huren, leasen of kopen, is het belangrijk om de voor- en nadelen van elke optie tegen elkaar af te wegen. Een auto huren kan een goede optie zijn als je slechts voor een korte periode een auto nodig hebt of als je niet aan een langetermijncontract vast wilt zitten. Een auto leasen kan echter ook voordelen bieden als je van plan bent de auto voor een langere periode te houden en voor kopen geldt dat ook, als je voornemens hebt om 10 jaar in dezelfde auto te gaan rijden dan is kopen waarschijnlijk de voordeligste keuze.

nl_NLNL