Zou jij gerecyclede of tweedehands onderdelen voor jouw auto gebruiken? Online veilingplatform eBay vindt van wel. Hiermee redden we onze planeet. En gebruikte onderdelen zullen goedkoper zijn en ons ook geld besparen. Maar wat zijn de risico’s? We onderzoeken het in dit artikel.

Wat bedoelt eBay precies met gebruikte auto-onderdelen

Wanneer de meeste mensen denken aan gerecyclede onderdelen, stellen ze zich onderdelen van de sloop voor, die uit auto’s komen die bijvoorbeeld een aanrijding hebben gehad. Maar daar heeft eBay het niet over, ze bedoelen onderdelen die zijn gereviseerd.

Een gereviseerd onderdeel is uitgevallen of aan het einde van zijn natuurlijke levensduur gekomen. Maar in plaats van ze weg te gooien, verzenden garages ze naar experts die ze strippen. Vervolgens worden versleten onderdelen vervangen door nieuwe onderdelen. Deze revisie zorgt voor minder afval en is dus beter voor het milieu dan een nieuw onderdeel.

Dit is een gangbare praktijk in landen zoals Frankrijk en Duitsland. Onderdelen worden grondig gecontroleerd wanneer ze zijn herbouwd en worden verkocht met een garantie.

Onderdelen die dit proces kunnen ondergaan, zijn motoren, versnellingsbakken, koppelingen, remklauwen en radiatoren.

Waarom zou ook jij gereviseerde onderdelen moeten gebruiken?

Dit is eenvoudig te beantwoorden: het is veel vriendelijker voor het milieu!
Ebay gelooft dat als autobezitters in Nederland slechts 10 procent meer gerecyclede auto-onderdelen zouden gebruiken, dit zou verhinderen dat jaarlijks 390.000 voertuigonderdelen zouden worden gestort. Dit zou 190.000 ton kooldioxide-uitstoot besparen die ontstaat door het maken van geheel nieuwe onderdelen.

Door gebruikte componenten te kopen, zouden autobezitters eigenaren ongeveer 60 procent / per onderdeel besparen. De oproepen van Ebay volgen de EU-wetgeving die eerder dit jaar is aangenomen en die een meer ‘circulaire economie’ vereist. Dit is een stap verwijderd van ons huidige economische model.

Fabrikanten moeten onderdelen toegankelijk maken voor professionele reparateurs die auto-onderdelen kunnen repareren in plaats van weggooien. Momenteel vereist de regelgeving dat de auto-industrie aan het einde van zijn levensduur 95 procent van elke auto recycleert, redt of herstelt.

Maar zijn deze onderdelen wel veilig?

Er zijn strikte voorschriften voor het recyclen van tweedehands onderdelen. Dit stelt ons in staat om iets te kopen dat veilig is, beter voor milieu is en een hoop geld bespaart. En hoewel er veel componenten zijn die opnieuw kunnen worden vervaardigd en gerecycled, worden onveilige onderdelen daadwerkelijk vernietigd.

Wij waarschuwen dat niet alle onderdelen geschikt zijn voor hergebruik.

“Hoewel verantwoord hergebruik en recyclen van voertuigonderdelen belangrijk is, is veiligheid de hoogste prioriteit en zijn niet alle componenten, zoals veiligheidsgordels en airbags, geschikt voor hergebruik. ”

Er zijn ook officiële merken actief in de recycle industrie

Als je een auto hebt van het merk Peugeot, Citroen of DS, of je hebt een Fiat, Chrysler of Jeep, is de kans groot dat je al gereviseerde onderdelen kunt kopen (met name in de UK actief). Beide bedrijven hebben officiële recycle-programma’s voor onderdelen zoals koppelingen, roetfilters, radiatoren, turbo’s en remklauwen. Ze verkopen deze componenten voor ongeveer 40 procent minder dan nieuwe onderdelen en ze worden geleverd met een officiële garantie van 12 maanden!

nl_NLNL