Heb je een bestelauto en wil je deze verzekeren? Hoe er dan rekening mee dat dit niet hetzelfde is als bij een normale auto. Als we kijken naar wat de belastingdienst onder een bestelauto verstaat dan moet de bus aan de volgende eisen voldoen:

  • De bestelauto is voornamelijk ingericht voor het vervoer van goederen.
  • De laadruimte moet een vaste, vlakke laadvloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte.
  • In de laadruimte mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn.
  • De toegestane maximummassa is maximaal 3.500 kilo. De toegestane maximummassa is het gewicht van de bestelauto vermeerderd met het toegestane gewicht aan inzittenden en lading samen. Kom je boven deze 3.500 kilo dan is het geen bestelauto meer maar een vrachtauto.

Voldoe je hieraan? Dan kan je op zoek naar een geschikte bestelautoverzekering!

Aandachtspunten voor verzekering bestelauto

Als je online op zoek gaat dan kom je er al snel achter dat er vele aanbieders zijn voor een bestelautoverzekering. Ga je voor een basisverzekering of wil je ook aanvullende verzekeringen? Hou in ieder geval rekening met het volgende bij een bestelautoverzekering.

  1. Bepaal wat je precies wilt verzekeren en hoeveel je per maand kwijt wilt zijn aan de verzekering. Als er weinig budget is kan je besluiten om aanvullende verzekeringen links te laten liggen en alleen te gaan voor de basisverzekering. Heb je meer budget dan kan je natuurlijk kiezen uit aanvullende pakketten zoals bijvoorbeeld pechhulpdekking, ladingverzekering (voor de spullen in je bus), een rechtsbijstandverzekering (voor juridische hulp) of een ongevallenverzekering voor inzittenden. Uiteraard geldt dat hoe meer aanvullende verzekeringen je afsluit, hoe hoger de premie. Weeg dus goed af wat je nodig hebt en wat je echt niet kan missen.
  2. Vergelijk de prijs voor de basisverzekering. Je kan, net zoals bij een personenauto, kiezen uit WA, WA + Beperkt Casco en WA + volledig Casco. Bij WA is het meest eenvoudige basispakket en dekt het minste, wil je volledige zekerheid dan moet je gaan voor WA+ volledig casco. Bepaal dus goed wat je wil en vergelijk de prijzen van de verschillende verzekeraars.
  3. Bekijk goed de algemene voorwaarden en naar wat er allemaal gedekt wordt, dit kan flink verschillen per verzekeraar. Kijk dus goed naar de kleine letters en bepaal wat voor jou belangrijk is, wellicht dat er dan toch een aanvullende verzekering nodig is.
  4. Ook andere diensten zoals bijvoorbeeld vervangend vervoer kunnen verschillen per aanbieder, kijk ook hier goed naar.
  5. Reis je veel naar het buitenland? Hou dan ook rekening met de dekking in het buitenland, stel dat je in Frankrijk met pech langs de kant staat dan is het wel fijn als je weet waar je aan toe bent. Dit zijn belangrijke punten om over na te denken.

Kom je er niet uit en wil je toch meer advies? Benader dan eens een onafhankelijk verzekeringsadviseur bij jou in de buurt die het werk voor jou kan doen!

Hoe zit het ook maar weer? WA/ WA+ verschil

We hebben de verschillende verzekeringen ook in dit blog uitgelegd maar grof gezegd zijn de verschillen als volgt:

  • WA: de wettelijk verplicht verzekering, dit geldt voor alle auto’s en is bedoeld voor schade die jij met jouw bestelauto toebrengt aan anderen.
  • WA+ beperkt casco: Hiermee verzeker jij ook schade aan de auto zelf  in een bepaalde gevallen. Bijvoorbeeld schade door diefstal, brand en storm en ruitschade. Schade aan jouw bestelauto door een aanrijding valt niet hieronder.
  • WA+ volledig casco: Dit is de meest uitgebreide verzekering en hierbij krijg jij ook een vergoeding voor schade aan jouw bestelauto door een aanrijding, ook als die aanrijding jouw eigen schuld is.

Wil je er zeker van zijn dat jouw auto een bestelauto is? Maak dan gebruik van deze tool van de belastingdienst.

Succes met je keuze!

nl_NLNL