ford fiestaToen de Ford Fiesta in 1976 op de markt kwam, begon de geschiedenis van een autoklassieker. De kleine auto is al 45 jaar een van de meest populaire auto’s in Nederland. De Ford Fiesta werd wereldwijd meer dan 15 miljoen keer geproduceerd en de achtste generatie van het model rolt nu over de wegen. De Fiesta bracht echter niet altijd alleen rijplezier. Problemen met de keuringen, defecten en terugroepacties waren niet ongewoon voor deze Ford. Of het nu gaat om gebroken veren, koelwaterverlies of kapotte koppelingen: de Fiesta komt niet altijd even goed uit de bus als gebruikte auto. Op deze pagina hebben we getracht om per model een opsomming te maken van de Ford Fiesta problemen, de zwakke plekken en terugroepacties. Heeft u aanvullingen? Laat het dan weten via het reactie formulier onderaan deze pagina.

Problemen Ford Fiesta VIII (vanaf 2017)

De achtste generatie Ford Fiesta werd in november 2016 aan het publiek gepresenteerd. In vergelijking met zijn voorganger zijn er slechts een paar uiterlijke veranderingen. De technologie is geoptimaliseerd en verbeterd zodat bestuurders zich kunnen verheugen op meer comfort. In september 2021 werd een modelupdate gepresenteerd van de achtste modelreeks, die begin 2022 zal verschijnen. De Ford Fiesta van de achtste serie valt op in testen door diverse kinderziektes en zwakke punten. Eerst kwam de bevestiging van de bestuurdersstoel los, toen begon het stuur te barsten. Hier voegt de achtste generatie zich bij zijn voorgangers, die allemaal soortgelijke problemen hadden. In het huidige model veroorzaakt met name de glijrail van het middelste stuurgedeelte geluid. Uit ervaringen van Fiesta-eigenaren komen nog meer punten van kritiek naar voren: trillingen in het interieur bederven het rijplezier, en ook de interieurbekleding van sommige voertuigen, de kofferbakafdekking en de afdichtingen van het panoramadak komen los.

De deurrandbeschermers breken gemakkelijk. In het gebied van de scharnieren hebben sommige automobilisten al afgebladderde verf ontdekt die, indien niet behandeld, leidt tot roestvorming. Ook zijn er motorproblemen gemeld waarbij Ford als reden noemde een kwaliteitsprobleem aan de distributieriem van de oliepompaandrijving. Wilt u weten wat het interval is voor het vervangen van de distributieriem? Kijk dan op deze pagina.

Terugroepacties: rembekrachtigers en veiligheidsgordels

De Ford Fiesta van de achtste serie had de eerste jaren enkele terugroepacties. Modellen gebouwd tussen 5 december en 20 december 2017 hebben een probleem met de rembekrachtiger. Een stuurkolom die niet volgens de vereiste specificaties was gebouwd, resulteerde in ongebruikelijke geluiden en zelfs falen van de besturing. Andere voertuigen die in het voorjaar van 2021 zijn geproduceerd, hebben last van een defect oprolmechanisme voor de veiligheidsgordel. Het is mogelijk dat het systeem niet werkt bij krachtig remmen. In de garage wordt een visuele inspectie uitgevoerd en indien nodig wordt er een nieuw oprolmechanisme geplaatst. Nog een terugroepactie: op de achterbank waren de schroeven voor de vergrendelingen van de achterbank en het oprolmechanisme van de middelste gordel niet goed vastgeschroefd. Bij een ongeval was er kans op letsel. Om deze reden moesten voertuigbezitters naar een gespecialiseerde dealer gaan om de schroeven met het nodige aanhaalmoment te laten aandraaien. Bij nieuwe hybride modellen was het niet uitgesloten dat de massaverbinding van de tractiebatterij los zou komen. Daardoor was er een verhoogd brandgevaar. Betreffende autobezitters moesten vervolgens naar de werkplaats, waar de verbinding met het juiste koppel werd aangedraaid.

Problemen Ford Fiesta VII (2008 tot 2017)

Hoewel de zevende modelreeks van de Ford Fiesta de grondplaat van zijn voorganger erfde, waren er tal van veranderingen op het gebied van uiterlijk en de aandrijving. De Fiesta zal vol van kwaliteit zijn, want de eerste stuurbekrachtiging van ESP waren standaard. In 2013 volgde een facelift, die zowel de technische als de visuele aspecten veranderde. Uit diverse onderzoek bleek dat de zevende generatie Ford Fiesta tal van mankementen had. De spoorstangeinden zijn al na een paar jaar versleten of defect, later zorgt ook de besturing zelf voor problemen. Ook de aslagers krijgen vaak kritiek. Na vijf jaar neemt het aantal gebroken veren drastisch toe. De verlichting is zwak omdat deze te vaak kapot gaat of niet goed uitgelijnd is, vooral in het dimlicht. De remmen zijn vaak te zwak of ongelijkmatig afgesleten. Hier worden echter de jongere modellen vaker getroffen dan de oudere generaties. Het uitlaatsysteem veroorzaakt problemen in alle voertuigen. De uitlaat roest en gebarsten uitlaatspruitstukken zijn een typisch zwak punt van de Ford Fiesta.

Uit onderzoek is echter ook gebleken dat veel Fiesta-bezitters blij zijn met hun auto. Er is echter ook kritiek op de verwerkingskwaliteit. De stoelrails zijn wiebelig (vanaf 2009) en de raambedieningen hebben de neiging om te falen. Bovendien zijn radiocrashes niet ongewoon. De verlichting staat bekend als een zwak punt en het is altijd de moeite waard om de juiste lamp als reserve in de kofferbak te hebben. Qua rijplezier is de transmissie met dubbele koppeling een punt van kritiek. Het veroorzaakt lelijke schokken bij het overschakelen.

Terugroepactie: koelvloeistoffen, veiligheidsgordels

Er zijn verschillende terugroepacties bij de zevende serie Ford Fiesta. Onder andere modellen met 1,0 l EcoBoost/Duratec-motoren worden getroffen omdat ze zijn uitgerust met een defect motorinlaatkanaal. De oorzaak ligt in een fabricagefout, waardoor de verbindingspen voor de brandstofdampterugwinning verstopt zou kunnen raken. Dit heeft geleid tot problemen bij het voldoen aan de emissieregelgeving. Sommige modellen die tussen september en november 2014 zijn geproduceerd, moesten vanwege defecte gordelgespen achter naar de werkplaats. Over veiligheidsgordels gesproken, het anker van de veiligheidsgordel voor de passagiers was niet goed vastgedraaid op de Ford Fiesta die tussen februari en augustus 2016 werd geproduceerd. Deze problemen zijn als het goed is verholpen door de garages.

Enkele Ford Fiesta-modellen uitgerust met een 1.6 Ecoboost (benzine)motor werden naar de werkplaats geroepen vanwege een probleem met het koelvloeistofpeil. Tijdens de ontwikkeling is een sensor weggelaten die het koelvloeistofpeil registreert. Om deze reden kon niet worden uitgesloten dat de motor te weinig koelvloeistof kreeg en daardoor oververhit kon raken. De werkplaats heeft de sensor en de benodigde software achteraf ingebouwd. Door montageafwijkingen bij voertuigen uit het modeljaar 2011 liepen twee remleidingen tegen elkaar aan. In het ergste geval was er sprake van schade, vloeistofverlies en verlies van remkracht. Daardoor moesten enkele automobilisten naar de werkplaats om het probleem op te lossen. Bij voertuigen met 1.4/1.6 TDCi dieselmotoren kwam een ​​messing plug los, waardoor hete uitlaatgassen in de motorruimte konden stromen. Als gevolg hiervan werd de kunststof afdekking van de radiateurventilator warm, wat in extreme gevallen leidde tot het samensmelten van de componenten. Niet de laatste terugroepactie: bevestigingsschroeven voor de achterasbevestigingen die mogelijk zouden kunnen scheuren, defecte lasnaden op de achteras en een verhoogd brandgevaar door een oververhitte regelmodule voor de gloeibougies (bij dieselmotoren) maken de lijst met terugroepacties compleet.

Problemen Ford Fiesta VI (2001 tot 2008)

De zesde modelreeks was verkrijgbaar in vijfdeurs- en driedeursversies. Tijdens een facelift in oktober 2005 werden onder meer de bumpers en koplampen gewijzigd. Ook waren er aanpassingen aan het interieur en aan de optionele extra’s. In tegenstelling tot zijn voorganger veroorzaakt de Ford Fiesta uit 2002 weinig problemen bij de algemene keuring. Chassis en besturing zijn solide, ook al zijn er uitzonderingen. En met de jaren komt er toch een einde aan de levensduur van sommige componenten. Er is vooral kritiek op de verlichting, die de bestuurder vaak in de steek laat.

Autobaak weet: de kleine auto is zelfs op oudere leeftijd een relatief betrouwbare metgezel, maar hij geeft het soms op, vooral als er slecht voor wordt gezorgd. De oorzaken van een storing zijn divers en kunnen niet worden beperkt tot één gebied. Of het nu de brandstofpomp, de koppeling of het ontstekingssysteem is: af en toe moet de wegenwacht worden ingeschakeld om gestrande Fiesta-rijders te helpen. Sommige componenten bereiken langzaamaan het einde van hun levensduur. De slangen worden poreus, wat gevaarlijk kan worden. Momenteel worden vooral de ventilatiesystemen getroffen, wat maar half zo erg is. Ook met de kabelboom dreigen problemen. De ontstekingskabel is echter al lang een bekend zwak punt dat de pechdienst ter plaatse roept.

De Ford Fiesta van de zesde generatie bespaarde op roest bestrijdende voorzorgsmaatregelen. Dat merk je tegenwoordig, want er is bijna geen model meer te vinden zonder corrosie. Met name de modellen uit de jaren 2004 en 2005 worden getroffen. Als je een gebruikte auto wilt kopen, moet je letten op de klassieke zwakke punten, waaronder de deuren, wielkasten en remleidingen. Uiteraard zit de uitlaat er ook bij.

Terugroepacties: van stuurbekrachtiging tot brandstoflekkage

Ook de zesde generatie van de Ford Fiesta bleef niet ongeschonden. Het gaat onder meer om voertuigen met 1,6-liter dieselmotoren. Door defecte brandstofleidingen kunnen grote hoeveelheden diesel ontsnappen. Verder kon bij sommige voertuigen de aandrijfriem (van de stuurbekrachtigingspomp) losraken, waardoor de stuurbekrachtiging uitviel.

Problemen Ford Fiesta V (1999 tot 2001)

De vijfde generatie Ford Fiesta is nog steeds een populaire auto voor jonge beginnende bestuurders. Roest is een bekend probleem bij de vierde en vijfde Ford Fiesta. Ford heeft blijkbaar afgezien van de nodige voorzorgsmaatregelen in deze auto waardoor chassisdelen aangetast worden door roest. Maar roest is niet de enige hindernis die de Ford Fiesta moet overwinnen, ook het remsysteem krijgt kritiek omdat de functie zowel op de voor- als achteras aanzienlijk afneemt. Ook de handrem zorgt voor problemen, omdat deze meestal maar slecht of aan één kant werkt. Ook de lagers en scharnieren zijn door de jaren heen versleten. Als u een proefrit maakt, moet u letten op gerommel en sponsachtig rijgedrag.

De oliedop op de Ford Fiesta wordt beschouwd als een klassieke misontwikkeling. Waarom? De deksel verslijt in de loop der jaren en sluit dan niet meer goed. Als deze er tijdens het rijden af ​​valt, loopt ook de motorolie weg. Dit eindigt meestal niet alleen bij een vuile motorruimte, maar ook bij grote motorschade. Want als het lampje gaat branden, is het vaak al te laat. Daarom: Regelmatige controles zijn belangrijk!

Meest voorkomende problemen Ford Fiesta

  • versleten spoorstangeinden & verbindingen
  • krakende besturing
  • Veerbreuken na vijf jaar
  • verlies van koelwater
  • gebarsten uitlaatspruitstuk
  • afnemende remmen op beide assen
  • roestproblemen in veel series
  • veel defecten in de verlichting
  • belangrijkste storingsgebieden: starter, accu & bougies
  • bij oudere modellen: oliedop losdraaien

Conclusie: de Fiesta, een auto met kwaliteitsproblemen?

Met de Fiesta biedt Ford een solide, sportieve kleine auto (ST-versies). De verkoopcijfers en de lange historie spreken voor zich. De klassieker is nog steeds populair. Uit ons onderzoek blijkt echter dat dit in het verleden niet altijd het geval was. De Ford Fiesta stond ook bekend om kwaliteitsproblemen en haperende ontwikkeling. Nadat de Ford Fiesta in de eerste jaren van zijn bestaan ​​een hit werd, leunde Ford op dit succes. Het resultaat: de kwaliteit ging achteruit en de concurrentie kreeg de overhand. De faux pas kon in ieder geval in de volgende jaren worden goedgemaakt. Kort na de millenniumwisseling keerde de Ford Fiesta terug naar zijn oude kracht. Roest en dure motorschade zijn tegenwoordig (bijna) geen probleem meer. Er is vooral kritiek op de kapotte gewrichten, de verzwakkende remmen en de vaak defecte verlichting. De Ford Fiesta is inmiddels aan zijn achtste generatie toe. Hij heeft al talloze mensen op hun bestemming gebracht. Voel je vrij om een ​​opmerking te schrijven en ons te vertellen over je goede en slechte ervaringen met de populaire Fiesta.

nl_NLNL