Een kilometerverzekering voor je auto, we hebben het al ene paar keer voorbij zien komen en sinds corona is het een verzekeringsvorm die meer aandacht krijgt. Zoals in alle bedrijfstakken staat ook de verzekeringssector niet stil en blijven de verzekeraars zoeken naar nieuwe concepten die goed aansluiten bij de wensen van ons als consument. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde autoverzekering per kilometer. Door middel van deze kilometerverzekering kan je premie een stuk lager worden als je de auto vaker thuis laat staan. Deze autoverzekering op basis van de aantal gereden kilometers is dan ook vooral gericht op mensen die weinig rijden. Pak dus gerust de fiets zodat je bespaart op je verkeringskosten.

Zeker nu er door de coronacrisis meer van thuis wordt gewerkt, is dit soort verzekeringen meer relevant dan ooit!

Hoe werkt de kilometerverzekering?

kilometer autoverzekeringJe bepaalt zelf hoeveel kilometers je in een jaar denkt te rijden en daar baseert de verzekering de premieberekening op. Aan het eind van het jaar berekent de verzekeraar de premie opnieuw op basis van het werkelijk gereden aantal kilometers. Heb je na een jaar minder gereden dan verwacht? Het verschil wordt dan teruggestort. Heb je de auto vaker gebruikt? Als je alles bij elkaar optelt, klopt je verzekering nog steeds.
Hoeveel je ook rijdt, je betaalt altijd een vast tarief vanaf 25.000 kilometer per jaar en geen toeslag voor extra gereden kilometers. Je komt dus niet voor onaangename verrassingen te staan! Je krijgt een deel van de betaalde premie terug als blijkt dat je de auto vaker hebt laten staan en dus minder kilometers hebt gemaakt. Best een mooi systeem vinden wij hier bij autobaak.nl.

Minder kilometers sinds corona

Nederlandse motorvoertuigen reden 16,6 procent minder kilometers in 2020 dan in het jaar daarvoor. Ruim driekwart van de in 2020 gereden kilometers werd afgelegd met personenauto’s. Dat blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van het CBS over voertuigkilometers. Nederlandse motorvoertuigen legden in 2020 in totaal bijna 126,7 miljard kilometer af in binnen- en buitenland, tegen 151,8 miljard kilometer in 2019. Dat is een daling van 16,6 procent. In coronajaar 2020 reden Nederlandse personenauto’s 19,7 procent minder kilometers dan in 2019. Ook in België werd zo’n 14% minder gereden sinds corona uitbrak.

Op basis van deze cijfers is het toch gek als je wel hetzelfde blijft betalen voor je autoverzekering maar een stuk minder gebruikt maakt van de auto?

Kilometerverzekering aanbieders

Wij weten dat de Belgische verzekeraar Belfius één van de eerste aanbieders is van de kilometer autoverzekering. Ze bieden deze verzekering aan voor zowel motorrijders als autorijders. Volgens hun website betaalden ze ongeveer 2 miljoen euro terug aan klanten die minder reden dan gedacht. Ook binnen Nederland zijn er diverse verzekeraars die hetzelfde concept van kilometerverzekering hebben toegevoegd aan hun assortiment. Wat ons betreft een goed initiatief in deze tijden waarbij het belangrijk is om te letten op het milieu maar natuurlijk ook op onze eigen portemonnee!

nl_NLNL