Kleine elektrische auto’s

Een kleine elektrische auto, welke zijn er? En wat is de beste keuze? In Nederland zie je relatief veel kleine auto’s op de weg, ze zijn ideaal voor ons dichtbevolkte land en nog eens zuinig ook. Nu fabrikanten steeds meer overstappen op elektrische auto’s, is het aanbod van kleine elektrische auto’s groter dan ooit. Deze voertuigen zijn ideaal door hun lage verbruiks- en onderhoudskosten en makkelijk om in te rijden.

Beste kleine elektrische auto’s

Hieronder hebben we 5 kleine elektrische auto’s op een rij gezet die je nu kunt kopen op basis van diverse testen. Het zijn bijna allemaal voorbeelden van elektrische modellen die goed betaalbaar zijn.

kleine elektrische auto'sJe zou kunnen stellen dat een elektrische auto het meest logisch is als die wordt gebruikt voor korte ritjes in stedelijke gebieden. Ervan uitgaande dat je thuis of op het werk ergens kunt opladen, is een kleine elektrische auto met een actieradius van rond de 300 km een fantastische optie. Zelfs als je thuis niet kunt opladen, hoef je misschien maar één keer per week een openbare oplader te zoeken, misschien zelfs minder!

Daarnaast maken de snelle acceleratie, de bijna geruisloze werking en de prachtig eenvoudige bedieningsinterfaces deze kleine elektrische auto’s erg aantrekkelijk. Genoeg gepraat, waar is het lijstje!

Top 5 kleine elektrische auto’s

  1. Fiat 500e
  2. Peugeot e-208
  3. MINI Electric
  4. Renault Twingo Electric
  5. Renault Zoe Electric

Fiat 500e

De al erg populaire Fiat 500 is nu volledig elektrisch verkrijgbaar als de 500e. Dit betekent dat je nu kunt genieten van nog lagere kosten en nul emissie terwijl u de retrostijl, de behendige rijervaring en het algemene gebruiksgemak behoudt waar deze al lang bestaande favoriet synoniem voor is geworden.

Hoewel de 500e zo goed als in staat is om kortere ritten op de snelweg aan te kunnen, blinkt deze auto pas echt uit in de stedelijke omgeving. Het is gemakkelijk te parkeren, de besturing is licht, de rit is comfortabel voor een auto van deze klasse. De nieuwe 500e is in 2020 op de markt verschenen en belooft een bereik van 190 kilometer. Dat geldt voor de basisuitvoering met een accupakket van 23,8 kWh. Wie een duurdere versie kiest, krijgt een accupakket van 42 kWh en een bijbehorend bereik van 320 kilometer. Sterker nog: Fiat belooft een bereik van meer dan 450 kilometer als je enkel in de stad rijdt.

Peugeot e-208

De Peugeot e-208 springt er echt uit als het op styling aankomt, de scherpe buitenkant springt in het oog, terwijl het interieur kenmerken heeft van veel grotere Peugeot-modellen. Het beschikt ook over degelijke technologie en connectiviteit. Ook kan de e-208 onderweg opladen aan de snellader. Met een accupakket van 50 kWh en een snellaadvermogen van 100 kW per uur zit je binnen 30 minuten weer op de weg met 80% van de totale actieradius.

Met een koppel van 260 Nm duurt de acceleratie van 0-100 km/u slechts 8,1 seconden, terwijl het kleine stuurwiel en het goed afgestelde chassis ervoor zorgen dat hij relatief aantrekkelijk is voor een elektrische auto. Regeneratief remmen betekent zelfs dat je het grootste deel van de tijd met slechts één pedaal kunt rondrijden. De 134 pk sterke motor biedt een vrijwel geruisloze werking en een soepele prestatiestoot. De e-208 heeft altijd vijf portieren en een flinke actieradius (bereik) van 340 kilometer (fabrieksopgave).

De e-208 is als kleine elektrische auto niet alleen best leuk om in te rijden, maar in tegenstelling tot veel kleine elektrische auto’s die zijn gebaseerd op een auto met verbrandingsmotor, is er geen praktisch nadeel omdat hij dezelfde bagageruimte van 311 liter biedt. De Peugeot e-208 is een praktische, goed bruikbare compacte elektrische auto voor niet te veel geld.

Mini Electric

Met een actieradius van 234 km is de MINI Electric meer geschikt voor korte ritten, maar hij behoudt het voor het merk karakteristieke rijgevoel. Dat betekent dat de wegligging scherp is en hem daarmee de keuze is voor sportieve bestuurders. De regeneratieve remopstelling met twee modi is ook sterk in de hoogste stand, wat geweldig is voor rijden met één pedaal. De voordelen van een elektrische aandrijflijn (direct al het vermogen beschikbaar, perfecte gewichtsverdeling door het accupakket onderin de auto) passen perfect bij deze elektrische Mini en zorgen ervoor dat hij rijdt als een kart.

Subtiele tweaks aan het uiterlijk zijn onder meer optionele 17-inch lichtmetalen velgen die eruit zien als een stopcontact en de verzonken grille. De Mini ziet er stijlvol uit en is geweldig afgewerkt tot in de kleinste details. Toch heeft de Mini Electric wel een paar nadelen. Zo is de kofferbak in vergelijking met andere compacte elektrische auto’s aan de kleine kant. En is in- en uitstappen een uitdaging voor de achterpassagiers. Maar ja, je rijdt dan wel een Mini!

Renault Twingo Electric

De Twingo heeft een batterij van 22 kWh met een praktijk-bereik van 160 kilometer (fabrieksopgave: 190 kilometer). Dat is niet veel in vergelijking met andere compacte elektrische auto’s, maar Renault gaat er vanuit dat de meeste Twingo’s toch in en om de stad worden gebruikt. Zijn e-motor is achterin gemonteerd en drijft de achterwielen aan. Nou, we zeggen ‘krachten’ – je krijgt maar 80 pk en 118 lb ft, wat een tijd van 0-100 km/u in 12,6 seconden oplevert en een topsnelheid van 134 km/u.

Een lading van 80 procent duurt iets meer dan een uur, op voorwaarde dat je een snellader van 22 kW gebruikt, terwijl een volledige lading van een 7 kW-wallbox voor thuisgebruik ongeveer vier uur duurt. Helaas is snelladen niet mogelijk.

Echt een elektrische auto voor de stad dus, waar de Twingo’s kleine afmetingen en kleine draaicirkel hem tot een perfecte auto maken. Wel is er een nadeel: de hoeveelheid kofferruimte is beperkt en daardoor al bijna te krap voor het halen van boodschappen. Een wel erg compacte kleine elektrische auto. Wie iets meer ruimte zoekt is misschien beter af met een Renault Zoe?

Renault Zoe Electric

Een modern en sportief design, opvallende rondingen en precies de juiste dosis brutaliteit. Deze kleine elektrische auto van Renault is zowel van binnen als buiten flink veranderd en dat op een positieve manier. Door de gloednieuwe kleuren, buitenspiegels met richtingaanwijzers, Full Ledverlichting, grille met chromen afwerking, logo’s in hologramstijl is het een fraaie verschijning op de weg. De nieuwe ZOE beschikt dankzij de vernieuwde techniek over een grotere range. De batterij levert een capaciteit van 52 kWh. Hiermee rijd je tot wel 395 km. De nieuwe generatie ZOE bezit alle eigenschappen om in de top te excelleren met zijn elektrische prestaties, terwijl het model onveranderd betaalbaar gebleven is.

Welke kleine elektrische auto kiezen?

Er is nogal wat keuze en we weten dat in ons lijstje lang niet alle populaire modellen zijn genoemd. Welke model het beste bij jou past hangt af van hoe groot de actieradius moet zijn maar natuurlijk ook van de grootte en het uiterlijk van de auto. Het oog wil immers ook wat. Hoe dan ook zijn deze kleine elektrische auto’s goed voor het milieu en je portemonnee, dus onwijs leuk om mee te rijden! Veel succes en plezier bij het zoeken en rijden!

nl_NLNL