Een klassieke autoverzekering, ook wel bekend als erfgoed autoverzekering, is bedoeld voor oudere auto’s die voornamelijk worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Deze auto’s zijn vrijgesteld van belasting en hebben toegang tot alle milieuzones. Daarnaast is er voor (echte) oldtimers ouder dan 50 jaar geen APK plicht meer. Deze regel is in 2020 ingevoerd met als doel de kosten voor eigenaren te verlagen. Het kan natuurlijk nogal een uitdaging zijn om een auto ouder dan 50 jaar door de APK heen te krijgen.

Hoewel een klassieke autoverzekering wel overeenkomsten vertoont met een gewone autoverzekering, zijn er toch enkele belangrijke verschillen. Een klassieke autoverzekering is vaak goedkoper dan een gewone autoverzekering, want als je een klassieke auto hebt, zul je er waarschijnlijk minder kilometers mee rijden dan met jouw dagelijkse auto.

Hoeveel kost een oldtimerverzekering?

De kosten van een oldtimerverzekering zijn meestal afhankelijk van de auto die je rijdt en hoeveel kilometers je er per jaar mee rijdt. Daarnaast spelen net als bij een gewone autoverzekering jouw leeftijd, en het aantal schadevrije jaren een rol. Toch zullen de verzekeringskosten altijd lager uitvallen als het een oldtimer betaamt.

De verzekeringsmaatschappij verwacht wel van oldtimer eigenaren dat ze hun klassieke auto’s goed onderhouden (immers, het is meestal een kostbaar bezit!). Er kunnen dus extra voorwaarden van toepassing zijn bij het afsluiten van een oldtimerverzekering. Let dus goed op deze voorwaarden bij het afsluiten van een verzekering. Daarnaast is er vaak een kilometer limiet ingesteld van bijvoorbeeld 5000 kilometer per jaar.

Als jouw oldtimerverzekering een kilometerlimiet vermeldt, moet je ervoor zorgen dat deze niet overschreden wordt. Gebeurt dit onverhoopt toch, neem dan contact op met de verzekeraar. Als je dit niet doet kan de verzekeraar eventueel afzien van het verstrekken van een schadevergoeding.

Wanneer wordt een auto een klassieker?

“Een auto wordt een klassieker wanneer hij voldoende historisch belang heeft om verzamelbaar te zijn”.

Hoewel er geen definitief antwoord is op de vraag wat een ‘klassieke auto’ is, zijn 40 jaar oude voertuigen vrijgesteld van wegenbelasting (MRB). Let wel; een oldtimer moet minimaal veertig jaar geleden voor het eerst geregistreerd zijn. Het gaat hier dus niet om het bouwjaar van de auto maar om het moment waarop hij voor het eerst deelnam aan het verkeer. Verder mag een oldtimer niet zakelijk worden geregistreerd, dan vervalt de vrijstelling. Een oldtimer is dus echt bedoeld voor privégebruik.

Waarom is een oldtimerverzekering goedkoper dan een standaard autoverzekering?

Oldtimerverzekeringen zijn vaak goedkoper dan standaard polissen, meestal omdat verzekeraars klassieke auto’s zien als een lager risico om betrokken te raken bij een claim.

Dit komt veelal door het gebruik van deze auto’s. Meestal is de eigenaar extreem voorzichtig op zijn klassieker en daarom neemt hij minder risico’s in het verkeer.

Aan de oldtimerverzekering worden vaak ook strengere voorwaarden verbonden die de kans op schade aan jouw auto, of betrokken worden bij een ongeval verminderen. Zorg er tot slot voor dat je de voorwaarden van de desbetreffende verzekeraar goed doorneemt. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan zoals hele lage kilometer restricties of beperkt gebruik in de wintermaanden.

nl_NLNL