Een oliefilter is een essentieel onderdeel van de verbrandingsmotor. Op deze pagina meer info over het vervangen van het oliefilter en brandstoffilter.

Oliefilter

Elke motor heeft olie nodig om de boel te smeren, of het nou een diesel- of benzinemotor is maakt niet uit. Een gedeelte van de motorolie zal verbranden door de grote hitte in de verbrandingsmotor waarbij het oliefilter aan het werk moet. Het filter scheidt de verbrande motorolie van de andere smeermiddelen en verwijdert ook vuil, roet en andere deeltjes. Als dat vuil in de motor terechtkomt, kan de ongefilterde olie de motor beschadigen. Daarom speelt het oliefilter een cruciale rol bij het verzekeren van een lange levensduur van de motor van het voertuig. Simpel gezegd is het oliefilter verantwoordelijk voor het schoonhouden van de verbrandingsmotor.

oliefilterOver het algemeen wordt het oliefilter vervangen tussen de 10 en 25.000 km. Maar dit hangt sterk af van hoe vaak je de olie ververst en hoeveel kilometers je rijdt. Ook moet je erom denken dat je het oliefilter samen met de olie vervangt. Voor het vervangen ervan heb je een speciale sleutel nodig, raadpleeg hiervoor de gebruikershandleiding van je auto. Bij langdurig gebruik vermindert de werking van het filter. Regelmatig onderhoud is dus essentieel voor het behoud van je auto.

Oorzaak van defecte oliefilter

Het oliefilter gaat kapot als de onderdelen ervan na verloop van tijd vervuild of beschadigd raken. De oorzaken van het falen van het oliefilter kunnen als volgt zijn:

 • Als het vet of de gebruikte reserveonderdelen van slechte kwaliteit zijn.
 • Als de gebruikte reserveonderdelen niet geschikt zijn.
 • Verkeerd gebruik van de automotor, zoals bijvoorbeeld te hard rijden terwijl de motor nog niet warm is.
 • Het oliefilter gaat ook stuk als de veer van het onderdeel te strak staat.

Signalen van defecte oliefilters

Kijk naar de volgende signalen om een defect oliefilter te herkennen:

 • Als je merkt dat er vet onder de motor druppelt terwijl u geparkeerd staat.
 • Als de oliedruklampje op het dashboard brandt.
 • Als de behuizing van het oliefilter opgezwollen raakt.

Vervanging van het oliefilter

Als je een van de bovenstaande signalen tegenkomt, is het tijd om het oliefilter te vervangen. Het is niet mogelijk om het oliefilter te repareren. Denk erom dat het filter vervangen moet worden gezamenlijk met de motorolie. Laat dit bij voorkeur door een specialist doen in de garage. Als de vervanging niet op het juiste moment gebeurt, kan dat de motor schaden.

Brandstoffilter

In elk voertuig zitten één of twee brandstoffilters, die de brandstof moeten filteren voordat deze het injectiesysteem binnenkomt. Door regelmatige belasting en vervuiling kan de werking van het brandstoffilter na verloop van tijd afnemen, waardoor het minder efficiënt gaat werken. Daarom moet de brandstoffilter vaak worden vervangen, zodat de brandstof vrij is van vervuiling.

In wezen zijn er twee soorten brandstoffilters – ten eerste is er een zeef die tot taak heeft de olie die vanaf de brandstofpomp naar de tank gaat, te verfijnen. En de tweede filtert de olie weer van de brandstoftank naar de motor.

Storingssignalen brandstoffilter

Je moet letten op de volgende storingssignalen om het brandstoffilter tijdig te vervangen:

 • Afnemend motorvermogen
 • Afnemend motorvermogen bij accelereren
 • Moeilijke terreinomstandigheden veroorzaken afslaan van de motor
 • Regelmatige motorstoringen
 • Als de motorlampjes branden

Het brandstoffilter is verantwoordelijk voor het verwijderen van vuil uit de brandstof voor een efficiënt werking. Verstopping in de filters merk je vaak alleen door een onjuiste motorfunctie en verminderd vermogen. Als je een van de bovenstaande symptomen tegenkomt kan dit betekenen dat het tijd is om het brandstoffilter te vervangen.

Brandstoffilter vervangen

Hoewel de meeste brandstoffilters een levenslange garantie hebben voor het onderhoud van het brandstoffilter, moet een tweede brandstoffilter regelmatig worden vervangen omdat deze korter meegaat dan het primaire brandstoffilter.

Het primaire filter gaat ongeveer 150.000 km mee, terwijl het andere brandstoffilter om de 60.000 km moet worden vervangen.

Om het brandstoffilter te vervangen, kan je het beste naar een monteur in het nabijgelegen garage gaan of de volgende stappen volgen:

 1. Ontkoppel de brandstofleiding van de MPFI-motor en verminder de inlaatdruk van de elektronische brandstofpomp.
 2. Zorg ervoor dat de motor in neutraal staat en de handrem is aangetrokken. Start nu de motor en verminder de druk in de brandstofleiding.
 3. Zet nu de motor af zodra de druk afneemt. Raadpleeg de gebruikershandleiding en volg de instructies. Verwijder uit veiligheidsoogpunt de zekering van de pomp uit de zekeringkast. Als hiervoor extra gereedschap nodig is, kan je het beste naar vakgarage gaan.
 4. Alvorens het brandstoffilter te bevestigen – controleer de gleufmarkering op het nieuwe filter in vergelijking met het oude. En bevestig het dienovereenkomstig.
 5. Zet het filter vast door de schroeven, moeren en bouten aan te draaien. Plaats de pompzekering terug in de zekeringkast.

En je bent klaar met het vervangen van het brandstoffilter.

Bronnen:

nl_NLNL