Polijst pads zijn er in verschillende vormen, kleuren en maten. Welke polijst pad moet je gebruiken voor het gewenste effect? Op deze pagina proberen we meer duidelijkheid te geven.
Welke polijst pads zijn er?
Grof gezegd kunnen we de polijst pads opdelen in 3 types:
- Pads voor het voorpolijsten (cutting pad)
- Pads voor polijsten van grote defecten (polishing pad)
- Pads voor het terugbrengen van de glans (finishing)
Harde foam polijst pads (voorpolijsten)
Voor het zwaardere polijstwerk heb je een polijstpad nodig van hard foam. Dit wordt vaak aangeduid als cutting pad of heavy cut pad en heeft een hoog snijdend vermogen. Dat wil zeggen dat je met deze pad als het ware een klein laagje van de autolak afhaalt en zodoende krasjes kunt verwijderen. Deze pads hebben vaak meer haartjes en worden vaak gebruikt in combinatie met een zwaarder poetsmiddel waarmee je de meeste krassen kunt wegwerken.
Middelharde foam (polishing pad)
Een polishing pad is meer geschikt voor het herstellen van de glans in de lak en is eigenlijk een tussenstap tussen het grove en fijne polijstwerk. Deze pad is minder grof en zal ook minder effect hebben op eventuele krassen. Deze middelharde polijstpad gebruik je in combinatie met een middelhard polijstmiddel.
Fijne foam (finishing pad)
Deze finishing pads zijn geschikt voor hoogglans weer terug te krijgen in de lak. Dit is vaak de laatste stap in het polijstproces. Deze pads gebruik je in combinatie met een fijn polijstmiddel. Een fijne polijstpad heeft in tegenstelling tot de grovere pads geen snijdende eigenschappen waardoor dit juist wordt gebruikt om bijvoorbeeld wax of sealer gelijkmatig over het oppervlak te verdelen.
Grootte van de polijstpads
De pads zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, het gaat hier om de diameter van de pad. De kleinste pads begint bij 75 mm en de grootste bij 200 mm. De pads van 125 mm en 150 mm zijn erg populair en goed geschikt voor het polijsten van de gehele auto. De pads van 75 mm zijn geschikt voor de kleinere en fijne oppervlakken.
Hoe weet je welke polijst pad je moet gebruiken voor het gewenste resultaat?
Voordat je begint is het raadzaam om eerst een kleine test uit te voeren zodat je de lak beter leert kennen. Kies een plek van ca. 50 bij 50 cm en om de juiste combinatie van pad en polijstmiddel te bepalen. Op deze manier weet je ook snel in hoeveel stappen je de lak moet polijsten. Je kunt als volgt te werk gaan om te bepalen welke pads en polijstmiddel je nodig hebt:
- Je kan het beste beginnen met een lichte/ fijne polijstpad en polijstmiddel.
- Begin met polijsten van het kleine oppervlak om te zien of het gewenste resultaat wordt behandeld en uiteraard of het krasvrij is. Is dat het geval dan kan je het volledige oppervlak met deze combinatie van pad en middel behandelen.
- Is de test niet goed geslaagd en zie je liever een ander resultaat? Dan kan je de pad veranderen en een zwaardere/ grovere pad gebruiken en/ of een zwaarder polijstmiddel. Op een pad die je hebt gebruikt in combinatie met licht polijstmiddel kan je altijd een zwaarder polijstmiddel aanbrengen. Als je een pad hebt gebruikt met een zwaarder polijstmiddel gebruik dit pad dan vervolgens niet in combinatie met een lichter middel omdat de kans bestaat dat er nog resten van het grove polijstmiddel in het zitten. Begin vervolgens nogmaals met polijsten om te zien of je nu wel de juiste combinatie te pakken hebt.
- De combinatie van polijstpad en polijsmiddel kan per paneel/ oppervlak verschillen, wij raden dan ook aan om voor ieder paneel een kleine test uit te voeren voordat je het hele paneel gaat polijsten.
Pads voor excentrisch of roterende polijstmachine
Waar je om moet denken bij de keuze voor polijstpads is dat ze geschikt zijn voor het polijstmachine die je gebruikt. Voor een roterende machine kan je de traditionele pads gebruiken zonder middengat. Maak je gebruik van een excentrische poetsmachine dan heb je pads nodig die de excentrische beweging (en trilling) aan kunnen. Deze pads zijn voorzien van een middengat voor het afvoeren van de warmte die vrijkomt bij het polijsten. Ook lopen de pads voor excentrische machines vaak schuin af, dit is om te voorkomen dat je door de excentrische bewegingen uitslaat en de lak raakt met steunschijf van de machine.
Ook zijn er speciale pads voor de geforceerde polijstmachine. Deze machine combineert de kracht van de roterende en veiligheid van de excentrische polijst machine. De pads voor de geforceerde machine zijn vaak dunne pads.
Pads van wol, schuim of microvezel? Wanneer welke pad gebruiken?
Er zijn veel verschillende soorten materialen waarmee gepoetst kan worden. Bijvoorbeeld wol, schuim, microvezel, vilt en denim. De eerste 3 worden het meest gebruikt. Tijd om deze drie jongens uit te lichten.
Polijst pads van wol
Een wollen pad of polijstvacht heeft een corrigerende werking en wordt vooral gebruikt voor het grovere polijstwerk. Dit komt doordat het haar een zeer grove structuur heeft. Wollen pads zijn meestal gemaakt van echte schapenvacht. Naast deze echte schapenvachten zijn er ook wollen kussentjes die gedeeltelijk of zelfs 100% gemaakt zijn van synthetisch (kunst)haar. Over het algemeen presteren wollen kussens gemaakt van echte schapenvacht het beste. Met zo’n wollen pad verwijder je gemakkelijk diepe krassen.
Pads van foam
Foam pads zijn er in veel verschillende varianten en waarschijnlijk de meest voorkomende soort polijstpads. Van zeer hard tot zeer zacht schuim en van zeer grove tot zeer fijne celstructuur. Hoe harder het schuim en hoe grover de structuur, hoe dieper de slijpkracht en hoe sneller krassen kunnen worden verwijderd. Het risico op hologrammen neemt echter enorm toe bij een grovere structuur. Hoe zachter het schuim en hoe fijner de celstructuur, hoe hoger het glansniveau en hoe minder hologrammen.
Wanneer kies je voor foam polijst pads?
- Wanneer de lak zacht of lastig is om te polijsten dan adviseren we de foam pads
- Als je nog geen ervaren polijster bent dan zijn de foampads een veilige keuze
- De pads zijn vooral geschikt voor het perfectioneren en niet perse voor het corrigeren van (flinke) krassen
- De prijs voor de foam pads is vaak voordeliger waardoor je direct meer pads kan aanschaffen en zo kan afwisselen tussen de pads
- Bij foam is minder kans op hologrammen.
Microvezel/ microfiber pads
Microfiber is een heel fijn materiaal om te polijsten als de juiste kwaliteit wordt gekozen. Net als de wollen pad heeft deze veel haren die het product goed opnemen. Dit maakt de microvezel pad zeer geschikt om te snijden en heeft het net wat meer power dan foam pads. Tegelijkertijd is het haar veel zachter dan wol. Daarom kan naast de hoge snede ook een hoge glans worden bereikt. De microvezelpad wordt vooral gebruikt voor het excentrisch polijsten van diepe krassen en harde lak. Microvezel is ook te krijgen in diverse soorten namelijk met een korte vezel of een wat langere vezel. Met een harde interface laag of een wat zachtere tussenlaag.
Wanneer kies je voor microvezel pads?
- Vooral bij harde lak is het advies om microvezel pads te gebruiken
- Vaak worden deze pads gebruikt door de meer ervaren polijsters aangezien je de warmte die vrij komt bij deze pads goed onder de knie moet houden
- Wanneer je corrigerend wilt polijsten en diepere krassen goed te lijf wilt gaan.
Microwool pads
Als laatste hebben we de combinatie van microvezel en wol, de microwool pads. De wol is er voor het corrigerend vermogen en de microvezel voor een goede finish.
Hoe zorg je ervoor dat je lang kan werken met de pads?
Het is natuurlijk fijn als je de pads langdurig kan gebruiken. Hiervoor is het belangrijkom de pads niet te warm te laten worden en ze dus regelmatig af te laten koelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de pads onder de kraan schoon te maken of hiervoor een padwasher te gebruiken. Wat altijd belangrijk is om te onthouden is dat de pad het werk moet doen, je hoeft dus geen druk te zetten tijdens het polijsten. Als je dit doet dan zal de levensduur van de pad korter zijn. Als je merkt dat je teveel druk moeten zetten dan kan je beter een grovere pad en/ of grover polijstmiddel gebruiken.