Droom jij van een nieuwe auto, of heb je simpelweg op korte termijn een nieuwe auto nodig die wél naar behoren werkt? Dan ga je dure tijden tegemoet. Hoe ga je jouw nieuwe auto financieren? Om je te helpen bij deze keuzen bespreken we verschillende opties. Elke manier van financieren heeft voor- en nadelen. En daarnaast zijn er in bijna alle gevallen kosten verbonden aan lenen en leasen. Daarentegen kan sparen met de huidige negatieve rentevoet ook geld kosten.

Sparen

Uiteraard is sparen één van de beste manier om een nieuwe auto te financieren. Hierdoor geef je geld uit dat je ook daadwerkelijk hebt. Maar het betekent wel dat je geduld moet hebben. Om je droomauto te kunnen kopen is er weinig mis met geduld hebben en doorsparen, maar als je op korte termijn een nieuwe auto nodig hebt, dan is het geen kwestie van geduld maar noodzaak. Daarom hebben we hier onder een aantal alternatieven beschreven. Hierdoor hoef je niet te sparen voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte auto.

Afbetalen of geld lenen

seat leaseEen nieuwe of een gebruikte auto direct volledig afrekenen bij de dealer is tegenwoordig niet per se de enige manier om de auto te financieren. Bij veel dealers is het mogelijk om een auto op afbetaling te kopen. Besef dat je daarbij in feite een lening aangaat en dat geld lenen geld kost. Ook als je je daarvan bewust bent, is het nog steeds belangrijk om een goede overweging te maken. Vaak heb je geen keuze wat betreft de voorwaarden van de lening. Vaak kan het goedkoper zijn om zelf een persoonlijke lening af te sluiten bij de kredietverstrekker. Deze partijen hebben vaak gunstigste voorwaarden en het laagste rentepercentage, het overwegen waard dus.

Financial lease

Financial lease is een leasevorm waarbij je zelf eigenaar wordt van de auto. Je betaalt de auto middels je maandelijkse leasebedrag af. Er zijn verschillende constructies mogelijk als het aankomt op financiële lease,  in de meeste gevallen is er sprake van een slottermijn. Omdat de auto van jou wordt, zit er vaak geen limiet op het aantal kilometers dat je er jaarlijks mee mag rijden. Je bent echter wel zelf ook verantwoordelijk voor zaken als de verzekering, het onderhoud, reparaties en de motorrijtuigenbelasting. Die verantwoordelijkheden liggen bij private lease niet bij jou.

Voordelen financial lease

  • Je kunt fiscaal afschrijven
  • Je hebt recht op de investeringsaftrek
  • Je bent direct economisch eigenaar van de auto
  • Geen kilometerbeperking

Private lease

Een andere manier om in je gewenste auto te kunnen rijden, is private lease. Dit is vergelijkbaar met de leasen zoals zakelijke rijders dat vaak doen. Bij private lease word je geen eigenaar van de auto en koop je hem dus niet. Wel word je volledig ontzorgd omdat zaken als de motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, onderhoud en reparaties de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij zijn, dit is inbegrepen bij het maandbedrag dat je betaalt. De brandstofkosten zijn wel voor eigen rekening in het geval van private lease. Je moet alleen wel met de leasemaatschappij een maximaal aantal kilometers dat je per jaar mag rijden met de auto overeenkomen. Naarmate het aantal kilometers toeneemt zal maandelijkse bedrag meestijgen. Wanneer je voor deze vorm van leasen kiest, is het wel verstandig om goed na te denken over het aantal kilometers wat je per jaar rijdt. Als je in de praktijk meer rijdt dan in is toegestaan volgens het contract, dan zijn de extra kosten per kilometer stevig.

Operational lease

Bij Operational Lease rijd je in een zakelijke auto voor een vast all-in maandbedrag. Het lijkt dus op huren. Dankzij het all-in maandbedrag heb je de autoverzekering, wegenbelasting en het onderhoud in één keer geregeld. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij en lever je aan het eind weer in.

Voordelen operational lease

  • Je loopt geen economisch risico omdat de auto eigendom blijft van de leasemaatschappij.
  • Gezond voor de bedrijfsbalans: geen invloed op de solvabiliteit, liquiditeit en het werkkapitaal van je onderneming.
  • Alle kosten zijn inbegrepen: reparaties, autoverzekering, afschrijving, onderhoud, rente en houderschapsbelasting.

Verschil tussen financial en operational lease?

Het grootste verschil tussen operational lease en Financial Lease zit in het eigenaarschap. Bij operational lease blijft jouw zakelijke auto het eigendom van de leasemaatschappij. Met het maandbedrag betaal je voor het gebruik van de auto en de bijkomende service. Kies je voor Financial Lease? Dan word je – aan het eind van het leasetermijn – wel eigenaar van de auto. Je lost de auto dus maandelijks af.

Voorbeeld: zakelijk financieren bij Seat

Ben je op zoek naar een zakelijke auto met onverwacht veel comfort, uitstraling én een sportieve wegligging? Kijk dan eens naar de zakelijke auto’s van SEAT. Van ruime SUV’s tot aan sportieve hatchbacks. Verkrijgbaar met zakelijke operational lease en financial lease. Bekijk nu de modellen en ontdek de aantrekkelijke leasetarieven.

Bovenstaande opties kosten geld, maar je krijgt er natuurlijk ook wel wat voor terug. Bovendien kunnen velen van ons niet zonder een auto. Dus je kunt het als een noodzakelijke uitgave beschouwen.

 

 

 

nl_NLNL