De Tesla Cybertruck ziet eruit alsof hij zo uit de filmreeks Back to Future komt. Met een hoekige buitenkant die is gemaakt van kras- en deukbestendig roestvrijstaal, is deze volledig elektrische Tesla een echte blikvanger. Zoals Tesla zelf zegt is dit monster gebouwd met een pantser-exterieur voor ultieme bestendigheid en bescherming voor passagiers.

Op deze pagina meer info over deze bijzondere auto van Tesla.

Wanneer is de Tesla Cybertruck te koop?

De Tesla Cybertruck werd in november 2019 al onthuld, maar sinds de presentatie liep de komst van de Cybertruck forse vertraging op. Op 7 april 2022 beloofde CEO Elon Musk opnieuw dat de truck eraan komt en in 2023 uit zal zijn.

tesla cybertruck

Bron: https://www.tesla.com/nl_nl/cybertruck

Tesla is bezig om zijn fabriek in Texas klaar te maken om het nieuwe voertuig te bouwen. De ‘vroege productie’ moet medio 2023 op kleine schaal van start gaan. In de maanden daarna zou de productie geleidelijk worden opgevoerd.

Welke modellen?

De Cybertruck zal verkrijgbaar zijn in drie verschillende configuraties, die allemaal gebaseerd zijn op het aantal elektromotoren dat elk voertuig heeft. Hoewel vierwielaandrijving standaard is op alle versies (behalve de eenmotorige versie), betekent elke extra motor een snellere acceleratie, een groter rijbereik en een groter trekvermogen.

Zoals gezegd heeft de uitvoering met 1 motor als enige achterwielaandrijving, de twee- en driemotorige modellen hebben allebei vierwielaandrijving. Tesla claimt dat hij in 6,5 seconden van 0 naar 100 km/u gaat en een topsnelheid van 110 km/u haalt. De Cybertruck met twee motoren zal naar verluidt 100 km/u bereiken in slechts 4,5 tellen en een topsnelheid van 200 km/u hebben. In het geval van de versie met  drie motoren zegt Tesla dat het in wezen in 2,9 seconden (!) Van nul naar 100 km/u zal gaan met een topsnelheid van 210 km/u.

Alle Cybertrucks hebben een instelbare luchtvering die tijdens het rijden kan worden verhoogd of verlaagd en biedt tot 16 inch bodemvrijheid. Voeg dat toe aan zijn naderingshoek van 35 graden en vertrekhoeken van 28 graden en de Tesla-pick-up zou een formidabele offroad-machine kunnen blijken te zijn.

Tesla Cybertruck modellen

Hierbij nog even de modellen op een rij:

  • De Single Motor RWD heeft alleen een motor op de achteras en kan daarmee ongeveer 3.175 kilo trekken. Hij heeft een bereik van ongeveer 400 kilometer en een sprint van 0-96 km/h (60 mp/h) gaat binnen 6,5 seconden.
  • De Dual Motor AWD heeft op elke as een motor en kan daarmee ongeveer 4.536 kilo trekken. Deze versie heeft een bereik van ongeveer 480 kilometer en doet een 0-96 km/h sprint binnen 4,5 seconden.
  • De Tri Motor AWD heeft drie motoren verdeeld over de assen. Daarmee trekt hij meer dan 6.350 kilo en heeft hij een bereik van ongeveer 800 kilometer. Een sprint van 0-96 km/h gaat belachelijk snel: 2,9 seconden.

Al benieuwd hoe die er in het echt uitziet? Kijk dan hieronder het filmpje van de presentatie door Elon Musk in 2019:

Bereik van de Tesla Cybertruck

Tesla heeft de grootte van de batterijen die in de Cybertruck komen nog niet officieel onthuld. Elk model krijgt echter een laadkabel van 250 kW. Natuurlijk krijgt het ook toegang tot Tesla’s uitgebreide netwerk van Superchargers. Het rijbereik varieert met het aantal motoren, maar Tesla beweert dat de enkele motor een bereik heeft van meer dan 400 kilometer, de dubbele motoren een bereik van meer dan 300 kilometer en de opstelling met drie motoren van het hoogste niveau zou meer dan 500 kilometer moeten kunnen halen.

Aangezien er nog geen ervaringen uit de praktijk kunnen worden gedeeld  kunnen we alleen uitgaan van de voorlopige schattingen van Tesla. We zullen dus moeten wachten tot we een echt productiemodel in handen krijgen om zijn ambitieuze maximale rijbereik op de echte weg te testen.

Interieur Cybertruck

Wie dacht dat het interieur van de Tesla Model 3 minimalistisch was, zal die reactie nog eens flink herbeleven bij het zien van de spartaans ingerichte cabine van de Cybertruck. Hoewel veel standaardfuncties en -opties nog niet zijn bekendgemaakt, tonen de eerste afbeeldingen een plaatachtig dashboard dat uitsluitend wordt gedomineerd door één groot touchscreen. Het vierkante stuurwiel lijkt een soort verlicht display te hebben, maar niets is bevestigd. De Cybertruck biedt ook plaats aan maximaal zes personen, en de laadbak van 2 meter hoog biedt een zeer grote ruimte. Het heeft ook een handige uitschuifbare achterklep die je voor allerlei toepassingen kan gebruiken.

Zoals met het grootste deel van het interieur, zijn specifieke details over het infotainmentsysteem van de Cybertruck grotendeels een mysterie. We weten echter wel dat elk model een groot 17-inch touchscreen zal hebben dat horizontaal in het midden van het dashboard is gemonteerd.

Prijs Tesla Cybertruck bekend?

Een belangrijker cijfer dat we allemaal willen weten is de Nederlandse prijs. Die werd natuurlijk nog niet verteld tijdens de presentatie, al liet Musk wel weten dat de Single Motor RWD nog geen $40.000 zal kosten. Met de huidige valutakoers is dat zo’n 37-38.000 Euro. Maar gezien de stijgende prijzen zal dit waarschijnlijk hoger uitvallen zodra de Cybertruck op de Europese markt verkrijgbaar is.

Wij zijn in ieder geval erg benieuwd wanneer wij dit bakbeest voor het eerst gaan tegenkomen op de Nederlandse weg!

Kijk voor meer info op de site van Tesla.

 

nl_NLNL