Wil jij graag je fiets met de auto kunnen vervoeren, zodat je kunt fietsen waar je maar wilt? Een fietsendrager biedt in dat geval de uitkomst. Fietsendragers zijn er in allerlei soorten, maar hoe weet je nu welke voor jou de juiste is? De tips in dit artikel zullen je helpen een weloverwogen keuze te kunnen maken.

  1. Hoeveel fietsen wil je vervoeren?

Bedenk allereerst hoeveel fietsen je met de fietsendrager wilt kunnen vervoeren. Eén, twee of zelfs meer dan dat? Op fietsendragers (zoals de fietsendragers van Heuts) die op de trekhaak of de achterklep van de auto worden bevestigd kunnen doorgaans één of twee fietsen worden bevestigd. Op het dak kunnen echter vaak meerdere (lichtgewicht) fietsen eenvoudig vervoerd kunnen worden. Fietsendrager

  1. Welke fietsen wil je vervoeren?

Daarnaast dien je na te denken over welke soort fietsen je wilt kunnen vervoeren. Zo zijn er fietsendragers die het niet aankunnen om zware elektrische fietsen te vervoeren. Fietsendragers op de trekhaak kunnen doorgaans het meeste gewicht dragen, en zijn dan ook vaak geschikt voor elektrische fietsen. Fietsendragers op de achterklep en het dak kunnen minder gewicht dragen en worden voornamelijk gebruikt voor het vervoeren van stads- of sportfietsen. 

  1. Waar wil je de fietsendrager plaatsen?

Een fietsendrager bevestig je op de trekhaak, op de achterklep of op het dak van de auto. Wil je graag een fietsendrager op de trekhaak? Controleer dan eerst wat de maximale kogeldruk van de trekhaak is. Vind je het belangrijk dat de kofferbak van de auto bereikbaar blijft? Kies dan voor een fietsendrager op trekhaak met een kantelfunctie of overweeg een fietsendrager op het dak. Wil je je fietsen graag op het dak vervoeren? Wees je ervan bewust dat de hoogte en luchtweerstand tijdens het rijden toe zullen nemen. 

  1. Hoe kun je de fietsendrager aansluiten?

Bij de aanschaf van een fietsendrager is het belangrijk om goed te kijken naar de elektrische aansluiting van de fietsendrager op de auto, zodat de autoverlichting naar blijft functioneren. De aansluiting is doorgaans een 7- of 13-polige stekker. Het is hierbij belangrijk dat de fietsendrager een gelijke aansluiting heeft.

nl_NLNL