Als je langer dan 4 maand in Nederland verblijft, dan is het belangrijk om je in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Verhuis je bijvoorbeeld vanuit Oost-Europa of Midden-Europa naar Nederland en neem je, je auto mee dan mag je vanaf dat moment niet langer met een auto met internationaal kenteken rijden. Ga je studeren of word je tijdelijk gedetacheerd naar Nederland, kan dit net iets anders liggen. Lees hieronder wat de regels zijn voor de registratie in jouw situatie.

In Nederland ingeschreven

Ben je in Nederland ingeschreven omdat je hier permanent gaat wonen? Dan mag je niet met een auto met internationaal kenteken rijden. In dit geval moet je het kenteken direct overzetten op een Nederlands kenteken, en een nieuwe autoverzekering in Nederland afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij Polisa verzekeringen. Polisa.nl is er speciaal voor Oost- en Midden-Europeanen in Nederland. Je kunt hier bijvoorbeeld rekenen op service in je eigen taal, en schadevrije jaren uit je geboorteland worden meegenomen naar de verzekering in Nederland, waardoor je extra korting krijgt.

kenteken overschrijvenUitzonderingen in deze situatie zijn als je de auto maximaal twee weken in Nederland gebruikt, of als je bijvoorbeeld in een auto van je werkgever rijdt met een werkgeversvrijstelling.

Niet in Nederland ingeschreven

Ben je nog niet in Nederland ingeschreven maar wel voor langere tijd in Nederland? Dan is het noodzakelijk dat je je auto na een half jaar overzet op een Nederlands kenteken en een Nederlandse verzekering. Een autoverzekering bij Polisa biedt ook in dit geval voordelen. Zo kun je met een verzekering bij Polisa.nl rekenen op pechhulp in binnen- en buitenland.

Studeren in Nederland

Wanneer je vanuit Oost- of Midden-Europa gaat studeren in Nederland, dan zal dit in eerste instantie slechts tijdelijk zijn. Wanneer je student bent, mag je dan ook je gehele studietijd in je eigen auto met oorspronkelijk kenteken in Nederland rijden. Studenten hebben automatisch een vrijstelling op basis van internationaal recht. Belangrijk is wel dat de opleiding erkend is.

Ga je naast je studie ook werken in Nederland, dan is het wél noodzakelijk het kenteken van de auto over te zetten, en een verzekering in Nederland af te sluiten.

Gedetacheerd naar Nederland

Ben je gedetacheerd naar Nederland, dan zal dit ook om een tijdelijke verhuizing gaan. Bij een detachering heb je een vrijstelling op basis van internationaal recht. Gedurende de hele detacheringsperiode mag je dus met je eigen auto in Nederland rijden.

Natuurlijk zijn er naast deze vier algemene situaties, een heleboel uitzonderingen. Of en wanneer je het kenteken van je auto precies moet overzetten, hangt dan ook deels van je persoonlijke situatie af. Over het algemeen geldt; blijf je langer dan zes maanden in Nederland, zet dan je kenteken over.

 

nl_NLNL