Wanneer heb jij de premie van je lopende autoverzekering voor het laatst vergeleken met de premies van verzekeringen bij andere verzekeraars? De in het verleden afgesloten autoverzekering vergelijken met het huidige aanbod kan een flinke besparing opleveren. Dat geldt overigens niet alleen voor je autoverzekering; vergelijk ook andere verzekeringen eens per jaar om te kijken of deze elders goedkoper af te sluiten is.

Bij het vergelijken van autoverzekeringen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel lees je er meer over. Het vergelijken van verzekeringen hoef je niet handmatig te doen; er zijn verschillende online tools die je hierbij helpen. Met deze tools bepaal je binnen enkele minuten welke verzekeraar de beste verzekering voor je biedt. Je kunt de verzekering direct vanuit zo’n tool afsluiten. 

Factoren die premie autoverzekering bepalen 

De premie van een autoverzekering berekenen betekent dat een online tool op basis van verschillende factoren inschat welk risico er gelopen wordt, wanneer zij jou een autoverzekering aanbieden. Voorbeelden van deze factoren zijn onder meer je woonplaats, je leeftijd en het aantal schadevrije jaren wat je reeds hebt opgebouwd. Bij een jongere bestuurder wordt het risico op schade hoger ingeschat dan bij een ervaren bestuurder; het resulteert in een hogere premie voor de autoverzekering van de jongere bestuurder. In het geval van je woonplaats wordt onderscheid gemaakt tussen de stad en bijvoorbeeld het platteland. Op het platteland wordt het risico op ongelukken en schade lager ingeschat, dan in de stad. 

Kijk goed naar de benodigde dekking voor jouw auto 

Toen je een auto kocht, wilde je deze optimaal beschermen tegen schade. Je hebt er immers veel geld voor betaald. Waar je destijds voor bijvoorbeeld een WA-verzekering met volledig casco koos, volstaat nu een WA-verzekering met beperkt casco of zonder casco. Het leidt tot een flinke besparing op de premie van je autoverzekering. Zeker wanneer je voornemens bent je auto in de komende jaren te vervangen is het raadzaam een WA-verzekering te overwegen. Zo spaar je maandelijks wat extra’s voor de aankoop van je nieuwe auto.

Aanvullende verzekeringen niet altijd noodzakelijk 

Naast de basisverzekering voor je auto kun je verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering en een rechtsbijstandverzekering voor verkeerssituaties. Dergelijke aanvullende verzekeringen zijn niet altijd nodig. Mogelijk rijd je vrijwel altijd alleen in het voertuig; een inzittendenverzekering zorgt in zo’n geval voor onnodig hoge maandlasten. 

nl_NLNL