030 2378077 [email protected]

Chiptuning, of ECU tuning wordt een steeds populairdere manier om het vermogen en brandstofverbruik van een auto te optimaliseren. Autobezitters laten bij een software specialist een zogenaamde remap doen. Hierdoor krijgt de auto meer vermogen en neemt het brandstofverbruik af. Maar wat is chiptuning precies? Hoe kies je de juiste tuner en waar moet je op letten? Je leest het op deze pagina. 

Wat is de ECU?

De Engine Control Unit regelt de werking van de gehele motor en zijn componenten, inclusief elektronische systemen (ABS, ESP, TCS) en andere apparatuur, zoals airconditioning. De ECU is daarom het ‘brein’ van de hele computer die de technische mogelijkheden bepaalt. De regeleenheid van de motorregeleenheid is meestal een microprocessor (de chip) die gegevens ontvangt en verwerkt. De gegevens komen binnen van verschillende sensoren, zoals bijvoorbeeld de lucht massa meter.

Tijdens de productie slaan fabrikanten universele instellingen op van de werking in het computergeheugen van de auto, maar deze zijn niet geoptimaliseerd voor de omstandigheden waarin de auto rijdt. Deze instellingen bepalen voor een deel de prestaties van de auto, zoals het motortoerental, de brandstof dosis, de injectie hoek, de turbodruk (indien aanwezig) en de brandstof injectiedruk. Op basis van deze gegevens, selecteert de ECU de optimale parameters voor de prestaties van de auto.

Wat is chiptuning?

Auto remapping, ook wel chiptuning of ECU-tuning genoemd, is een uiterst effectieve en veilige methode voor het tunen van motoren. Motortuning (nieuwe software) is ontworpen om het motorkoppel en het vermogen te verhogen. Dit kan op twee manieren: door mechanische interferentie in de motor of door de software te optimaliseren. De eerste methode is erg duur en vereist vaak maatwerk.

Chiptuning is een eenvoudige en vooral veilige manier om de bedrijfsparameters van de motor te wijzigen en de efficiëntie te verhogen. Bij het herprogrammering van een auto, wordt er nieuwe software geüpload die een efficiëntere motorwerking mogelijk maakt. 

Waarom werkt chiptuning?

De standaard software die tijdens de productiefase worden geïnstalleerd halen niet het maximale potentieel uit de motor. Door betere software te gebruiken, is het mogelijk om de motorcapaciteit veilig te verhogen en een aanzienlijke vermogenswinst te behalen zonder de motor te beschadigen. Bovendien kan het veranderen van deze waarden zich vertalen in een beter brandstofverbruik. In sommige gevallen kan dit wel tot één liter per 100 kilometer schelen. Als je veel rijdt, dan is de investering in chiptuning snel terugverdiend. 

Voor een succesvolle herprogrammering is het belangrijk dat de software is afgestemd op het voertuigmodel en de mogelijkheden van de motor en de componenten. Chiptuning uitvoeren met ongeschikte software, kan ertoe leiden dat het voertuig defect raakt of zelfs permanent wordt beschadigd. 

Kies een ervaren chiptuner 

De voordelen van chiptuning zijn verleidelijk en steeds meer mensen kiezen ervoor om dit te doen. Dit komt deels door de lage kosten in vergelijking met mechanische tuning. Maar het is wel noodzakelijk om een ervaren chiptuner te kiezen die veel ervaring heeft in het tunen van jouw merk en model.
Een bedrijf dat niet veel weet over chiptuning kan de capaciteiten van de auto overschatten en dit kan leiden tot schade en storingen.